Internet abonnement vergelijken

Kies het pakket dat u wilt afsluiten en voer uw postcode en huisnummer in

Internet Postcodecheck


Hoe jij een perfect internet abonnement kunt vinden

Het zoeken van een internet abonnement kan lastig zijn. Er zijn ontelbaar veel providers met nog veel meer opties. Ook vliegen de termen als ADSL, glasvezel en mb per seconde je om de oren. Toch heeft tegenwoordig iedereen internet nodig voor het werk, voor school of om het nieuws bij te houden. Iemand zonder internet loopt achter op de samenleving. Het is goed voor te stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker als je weinig kennis hebt van het internet en deze termen. Daarom lees je in dit artikel wat meer over al die soorten internet en de snelheden die bij jou kunnen passen. Dit kan je al een hoop stressvolle situaties besparen. Zo kun je een goed geïnformeerde keuze maken voor het internetabonnement dat het beste bij jou past.

ADSL internet abonnement

Er zijn verschillende soorten internet. ADSL, kabel en glasvezen zijn allemaal vormen van wat we breedbandinternet noemen. Dat is het internet dat jij thuis hebt. ADSL is een digitale internetverbinding waarbij het downloaden sneller verloopt dan het uploaden. ADSL gebruikt daarvoor je telefoonlijn. Je hebt voor deze soort internet dus een telefoonaansluiting nodig. Anders werkt het niet. De snelheid die deze vorm van internet kan bereiken hangt af van hoe ver jij van de centrale af woont. Dat kan voor mensen die hoge snelheden willen bereiken lastig zijn. Een ander nadeel van ADSL is dat je digitale televisie via je downloadsnelheid gaat. Als je televisie kijkt gaat er dus iets van je internetsnelheid af. Wel is een ADSL internet abonnement vaak goedkoper dan andere soorten internet. Voor kleine huishoudens die het internet relatief licht gebruiken is dit meer dan genoeg. Ook is ADSL bijna overal beschikbaar in tegenstelling tot bijvoorbeeld glasvezel.

Kabel internet

Het woord kabelinternet zegt het natuurlijk al. Je internet wordt dan via de kabel van je televisie naar je toe gestuurd. Bij deze soort internet ben je verplicht er ook televisie naast te nemen, omdat televisie en kabelinternet samen geleverd worden. De snelheid wordt niet door afstand beïnvloed en je kunt goede snelheden bereiken. Een voordeel van kabelinternet is dat het kijken van televisie geen invloed heeft op je internetsnelheid. Televisie kijken en internetten tegelijk kan dus gemakkelijk zonder snelheidsverlies. De maximale snelheden die bereikt kunnen worden zijn ook een stuk hoger dan bij ADSL internet. Op meerdere schermen tegelijk Netflixen hoeft is geen probleem te zijn. Kabelinternet is geschikt voor mensen die net dat beetje meer nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld een groot huishouden hebben waarin iedereen tegelijk online wil zijn.

Glasvezel internet

Glasvezel is relatief nieuw en kan zeer hoge snelheden bereiken.  Het signaal wordt erg snel en betrouwbaar door een kabel van een soort glas naar je toe gestuurd. De internetsnelheid kan zo oplopen tot wel 500 mb per seconde. De upload- en downloadsnelheid zijn bij glasvezel altijd hetzelfde. Op het moment heeft nog niet iedere gemeente glasvezel. Wel is deze soort internet de toekomst. Er zijn meerdere aanbieders in elke gemeente actief voor glasvezelinternet. In tegenstelling tot kabelinternet kun jij hier kiezen met welke aanbieder je in zee gaat. Dat is natuurlijk wel zo fijn. Wanneer je veel en zeer intensief gebruik maakt of gebruik wilt maken van het internet is glasvezel voor jou de beste keuze. Er wordt dan ook aangeraden om te controleren of dit in jouw gemeente al mogelijk is.

De snelheid die bij jou past

Elke soort internet die hierboven besproken is heeft een andere maximum te bereiken snelheid. Een hele hoge snelheid klinkt misschien goed, maar dat is niet voor iedereen nodig. Als je een klein huishouden hebt en maar licht het internet gebruikt dan is 20 mb per seconde meer dan genoeg. Deze snelheid is met een basis ADSL abonnement al te bereiken. Via de kabel kun je een iets hogere snelheid bereiken en met glasvezel kun je razendsnel internetten. Met licht gebruikt wordt bedoeld dat je internet alleen gebruikt om te surfern en e-mailen of af en toe eens een Youtube video bekijkt waarvan de beeldkwaliteit niet heel hoog hoeft te zijn. Kijk je op meerdere schermen tegelijk Netflix en wil je dit op hoge kwaliteit, dan zul je toch moeten gaan voor een hogere snelheid die bereikt kan worden met de kabel of glasvezel. Dit zal je ook meer gaan kosten. Het is dus goed om te weten welke snelheid jij maximaal nodig zult hebben. Zo betaal je niet voor een snelheid die je niet nodig gaat hebben.

Alles in 1

Naast alleen internet bieden veel providers je ook alles in 1 abonnementen aan. Hierin zitten zowel internet als televisie en een vaste telefoonlijn inbegrepen. Zo'n bundel is vaak goedkoper dan wanneer je alles los zou kopen. Ook kun je bij sommige providers profiteren van verschillende extra's bij je abonnement. Het is zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken.